De food en retail trends in Berlijn

Nieuwe food en retail trends en concepten in kaart brengen dat was de reden voor Markus Konings om een tweedaags bezoek te brengen aan Berlijn. Samen met Eric Aerts, eigenaar van Berlin Concept Partners, heeft hij verschillende food en retail locaties bezocht en diverse ondernemers gesproken om zo inspiratie op te doen voor de ontwikkeling van nieuwe concepten.
Eric Aerts is een zeer ervaren retail strateeg en ruim 7 jaar woonachtig in Berlijn. Hij heeft veel insight informatie over nieuwe trends en ontwikkelingen in Berlijn.  De opgedane inspiratie en kennis wordt door Markus direct gedeeld met het team van Sandenburg om te gebruiken binnen de huidige projecten en als naslagwerk voor toekomst. Ook delen deze trends graag met jou.


Vernieuwing in de markthallen: internationale chefs en foodmakers
Het concept van de markthallen is al even bekend in Nederland. De markthal van Rotterdam, de foodhallen van Amsterdam, Yada Yada in Zaandam en nog veel meer. In Berlijn hebben Markus en Eric de markthallen Marheineke en Neun bezocht. Twee inspirerende markthallen die inspelen op deze al bestaande trend. Deze markthallen worden inmiddels door menig Berlijner bezocht voor de dagelijkse boodschap. Wat hen verrasten waren de internationale chefs en foodmakers die hier volop aanwezig waren. Deze internationale retailers presenteerde zich tussen de lokale retailers. Zoals Corleggy cheeses uit Ierland en de beroemde Neal’s Yard Dairy uit London. Het is een fantastische aanvulling en zorgt voor vernieuwing in de Markthallen.

markthalle-neun-berlijn-1358-2016-11-05


Qbo coffee: je favoriete kop koffie samenstellen op je telefoon
Een goede lekker kopje koffie speciaal voor jou gemaakt naar jou smaak. Markus en Eric hebben hun persoonlijke koffie gedronken bij Qbo coffee. Qbo coffee brengt de Clicks & Bricks samen in een totaalconcept; je kan doormiddel van de Qbo app je eigen koffie samenstellen waarbij de hoeveelheid melk, schuim en de sterkte van je koffie makkelijk ingesteld worden. De app stuurt je keuzes vervolgens naar een machine thuis of op kantoor zodat je overal je favoriete kop koffie kan drinken! Tenslotte heeft Qbo coffee 100% duurzame koffie met eerste klas smaak.

qbo-coffee-berlijn-1076-2016-11-04
qbo-coffee-berlijn-1062-2016-11-04

Beeftub: BBQ in een badkuip
TasteWerk, een streetfood bedrijf van de Berlijnse koks Sven Henning en Steve Dumke, heeft in november en december een Beef Tub pop-up store geopend in het hart van Berlijn. Wat dit concept zo bijzonder maakt is dat zij gemarineerd vlees en gevogelte in soja garen in een badkuip.  Zij spelen daarmee in op de slow food trend en experimenteren met diverse bereidingsmethoden. De Unieke winkel trekt veel bekijks van zowel de pers als publiek,

beef-tub-pop-up-berlijn-1561-2016-11-04
beef-tub-pop-up-berlijn-1563-2016-11-04

Nudie Jeans Repair shop: je favoriete spijkerbroek krijgt een tweede leven
Geen chemische stoffen of geen kinderarbeid is het eerste waar je aan denkt bij duurzame kleding. Maar waarom niet gewoon je favoriete kledingstuk een nieuwe leven geven? Bij de Repair shop van Nudie Jeans kan je jeans kleding laten herstellen, vermaken en er een nieuw leven aan geven dat is het idee van de winkel. Nudie Jeans is een merk dat broeken heeft die door verslijting een andere look & feel krijgen en dit is  juist de bedoeling!

Een andere kledingmerk dat werkt aan de verduurzaming van de keten is & Other Stories. Hier kan je oude kleding of oude stof inleveren en krijg je 10% korting krijgt op je aankopen in de winkel. & Other Stories werkt samen met experts op het gebied van recycling om de milieubelasting in de modewereld te verminderen.

nudie-jeans-repair-shop-berlijn-1109-2016-11-04
nudie-jeans-repair-shop-berlijn-1110-2016-11-04

Flexitarische concepten zijn hot!
De duurzaamheid trend zet door en we eten steeds bewuster. Berlijn is wellicht de stad met het grootste vegetarische aanbod; de afgelopen jaren is er een enorme groei aan flexitarische concepten.

Zo heeft het Nederlandse concept de vegetarische slager’ in het Duits: ‘Der vegetarische Metzger’ onlangs haar deuren geopend. Zij bieden innovatieve vleesvervangers met spectaculaire bite en structuur, het heeft de smaakbeleving van echt vlees.

Dean & David is een fastfood company die alleen verse, hoogwaardige producten aanbieden. Het zijn gezonde lichte gerechten waarvan de ingrediënten rijk zijn aan vitamine en mineralen en geen smaakversterkers bevatten. Zo hoeft de klant niet alleen maar ongezond eten te halen om snel te kunnen eten.

vegetarische-metzger-berlijn-1185-2016-11-04

dean-david-vegan-berlijn-1094-2016-11-04