Utrecht maakt een flinke inhaalslag

Vraag je conceptontwikkelaar Markus Konings van Sandenburg concept en creations naar de ontwikkeling van food & beverage in provincie en studentenstad Utrecht, dan hoeft hij daar niet lang over na te denken: ‘Utrecht maakt een flinke inhaalslag.’

Konings heeft twintig jaar in Utrecht gewoond. ‘Lange tijd was er weinig variatie in het aanbod horeca en restaurants. Utrecht is ook een echte studentenstad, en lange tijd op jongeren en winkelend publiek uit de regio gericht. Dan krijg je al snel de snelle hap en snacks. De laatste jaren is het inwonersaantal in Utrecht behoorlijk gestegen en weet de stad ook meer internationale bezoekers te trekken. Dit is gunstig geweest voor de horecaontwikkeling. Nu is er een mooie mix aan aanbod.’ Mensen hebben behoefte aan plekken om elkaar te ontmoeten, stelt hij. ‘De tijd verandert. Mensen kiezen steeds vaker voor kleiner wonen in de stad en gebruiken openbare plekken om te relaxen en af te spreken met familie en vrienden. We eten steeds meer buiten de deur. Mensen willen ervaringen opdoen.

Om een beleving te creëren heb je elkaar nodig, zodat er reuring komt. Voor werken geldt dit net zo; steeds meer mensen werken letterlijk op straat. Je neemt je laptop onder de arm en zoekt een plek in een café, bibliotheek of park. Horecaconcepten richten zich op deze trend. Gratis wifi is geen service maar basisvoorwaarde. Ik werk zelf ook steeds minder op kantoor.’ En als hij dan een paar favoriete (food)places mag uit- lichten, plekken en concepten die bijdragen aan de stad van morgen, dan kiest Konings voor: het vernieuwde Hoog Catharijne, de Werkspoorkathedraal en de Vrije Wolf.

Hoog Catharijne
‘Het nieuwe plein tussen CS en Hoog Catharijne is van internationale allure met variatie aan aanbod zoals een vestiging van Pret A Manger – de eerste in Nederland – Leon, organic fastfood van een kwaliteit die wij niet gewend zijn en The Green House, waar ze groenten en kruiden in eigen tuin kweken. Verser kan het niet op je bord. Een toponderneming. De nieuwe stationshal en het plein hadden niet misstaan in Londen, en hebben een enorme toegevoegde waarde voor de stad. De eigenaar is samen met NS in staat geweest om al die internationale spelers naar zich toe te trekken. Dat is een knap staaltje werk. Vergeet niet dat je enkele jaren geleden Hoog Catharijne zoveel mogelijk probeerde te vermijden. Er is nu veel meer een verbinding met buiten en de oude stad. Het water van de Catharijnesingel loopt nu onder Hoog Catharijne door. Als je buiten komt zit je direct aan het water met mooie horecagelegenheden. In Utrecht hebben ze geleerd minder over horeca te spreken, maar naar hospitality en foodservice te kijken. Food is een onderdeel van het grotere geheel geworden. Door de nieuwe ontwikkelingen kiezen steeds meer inter- nationale bedrijven voor Hoog Catharijne. Het nieuwe hoofdkantoor van VodafoneZiggo zal binnenkort ook voor nog meer reuring zorgen in dit gebied.’

Werkspoorkathedraal
‘Dit is een toffe plek aan de Cartesiusweg waar vroeger de trams werden onderhou- den. Een ruw en stoer gebied aan het Amsterdams Rijn- kanaal dat is herontwikkeld en nu bestaat uit creatieve industrie. Denk dan aan architectenbureaus, ambachten zoals een bierbrouwerij, een podium waar grote concer- ten, (food)festivals, exposities en presentaties worden gehouden. Werkspoorkathedraal wordt ook nog wel eens gebruikt voor tv-opnames. In Amsterdam hebben ze het Westergasterrein; In Utrecht de Werkspoorkathedraal. Je kunt ook gezellig zitten bij café de Leckere. Bob Scher- renberg, een ondernemer met het hart op de goede plek en iemand die bewust maatschappelijk onderneemt, heeft dit gebied ontwikkeld. Bob durfde het risico te nemen, en cultuur een plek in Utrecht te geven! Met succes want in 2017 ontving Werkspoortkathedraal de Rietveldprijs.’

De Vrije Wolf
‘De Vrije Wolf is een voormalige gevangenis aan het Wolvenplein. Tot tien jaar geleden was de gevangenis nog operationeel, en voor velen mysterieus. Wie zag de gevangenis nu van binnen? Het gebouw is verbouwd en ingericht met werkplekken voor zzp’ers en innovatieve meestal startende Utrechtse ondernemers. De Vrije Wolf is een culturele plek aan de rand van het centrum waar mooie events, festivals en presentaties plaatsvinden. Je kunt er ook goed zelf een feest organiseren, een bedrijfsborrel geven of De Vrije Wolf gebruiken als trouwlocatie. Dit concept is van leegstandsbeheer Bewaakt & Bewoond. Van leegstaande karakteristieke panden kun je iets geweldigs maken.’

Favorieten:
Koffie: The Village Coffee & Music. ‘Heerlijke koffie met passie gemaakt.’
Lunch: Pret A Manger. ‘Leuk voor een snelle en gezonde zakenlunchafspraak.’
Festival: Trek en het Werkspoor Festival.’Trek is een oorspronkelijk Utrechts festival in het geliefde Griftpark. Echt een aanrader.’
Restaurant: Huis- kamerrestaurant C’est Ca. ‘Het restaurant zit verstopt in de populaire wijk Wittevrouwen. Je zit dicht bij de keuken. Super!