Jacco Heijkoop over The Tosti Club

Gastvrijheidsdeskundige, horecaman, productontwikkelaar en bewaker van het tosti concept. Bredanaar Jacco Heijkoop is van alle markten thuis. Zijn creativiteit en ondernemerschap zet hij in om The Tosti Club groot te maken. Zowel met restaurants, to go en delivery. ‘Wij zijn real Dutch maar wel met een internationale uitstraling.’

the Tosti Club tosti - Jacco Heijkoop

Een gesprek met Jacco Heijkoop loopt onvermijdelijk non-linear, want hij loopt over van ideeën hoe hij zijn fast casual concept kan laten groeien, dat zich niets aantrekt van conventies. Zo vind je bij The Tosti Club geen grillijzers. ‘Iedereen die ons producten aanlevert, doen het met liefde. Van bakker tot kaasboer. En dan ga je een tosti platdrukken? Wij bakken het liever. Kwaliteit kost tijd.’

In de menukaart lees ik dat jouw zoon Coen de reden is dat je in 2015 met The Tosti Club bent begonnen.
‘Het is de droom van Coen. Hij is speciaal, of zoals mensen zeggen “anders” met een beperkt eetgedrag. Tosti’s zijn voor hem een veilige haven, vooral die van opa: uit de pan, zonder grillstreepjes waarbij je de boterham in ere houdt. Hij is al heel lang gek van molens en heeft een passie voor brood. Coen is nu 17 en loopt als leerling molenaar stage bij Molen De Arend in Terheijden. Van elk brood dat wij hier gebruiken, is een deel van het tarwe bij deze korenmolen gemalen. Een deel van het meel gaat naar bakkerij Vromans in Gilze die ons eigen The Tosti Club brood maakt.’

Brood eten is weer aan een opmars bezig in Nederland. Ook de tosti. 
‘The Tosti Club is sterk in alles wat binnen het oersegment brood valt: van de verse boterham, sandwich, tosti to de Dutch pizza; een sneetje Tosti Club brood met 18 millimeter wit brood desem en bakkersgist die wordt belegd zoals je dat met een pizza zou doen.’

Je hebt bewust gekozen voor het foodservice kanaal?
Op de Horecava hebben we als gemaksproduct voor het foodservice kanaal de minitosti’s gelandeerd. In elk doosje zitten 12 minibroodjes in de smaken kaas-kaas, ham-kaas en kaas-salsa. Je hebt een hete luchtoven, grillijzer of airfryer nodig om ze in vier minuten goudbruin te maken. We werken samen met broodbakkerij Carl Siegert, Beemsterkaas voor de mooie kazen en Bresc voor de verse kruidenmelange. Als eenhaps-product is het ook geschikt voor uitvaarten, grote cateraars, inflight, pretparken, verzorgingstehuizen en vakantieparken. Ik denk op den duur 50% van onze omzet ook uit minitosti’s en andere private label producten kan komen.’

Je doelt op The Tosti Sauce en een eigen blend koffiebonen die dezelfde marketingbelofte ‘the feeling you love to share’ dragen.
‘We gaan ook nog een witte en bruine broodmix van The Tosti Club verkopen. Die maakt Doen om omloopsnelheid bij zijn molenaar de creëren. Het zijn allemaal verdienmodellen voor onze franchisers. Dat geldt dus ook voor The Tosti Sauces die we instore verkopen. In alle zaken komt een ijskast met onze mini-tosti’s. Onze petjes, tassen en t-shirts verkopen we veelal in combinatie met de aankoop van onze cadeaubonnen.

Je wilt dus veel meer zijn dan een All day breakfast en lunchzaak?
‘We openen twee tot vier locaties per jaar. Eind 2020 zijn we in omvang verdubbeld naar 20 franchisevestigingen. Over 5 jaar moeten er 50 locaties in Nederland staan. Daaronder vallen ook to go en shop-in-shop bijvoorbeeld bij HEMA of Albert Heijn to go. In een souterrain op de Albert Cuypstraat in Amsterdam zit een The Tosti Club to go van 25 m2 van drie franchisenemers. Bij tankstation Hanex in Nuland hebben we The Tosti Club geïntegreerd.’

Je hebt haast om te groeien?
‘Samen met Bart van Ham en een derde aandeelhouder in vastgoed hebben wij de afgelopen drie jaar veel geld geïnvesteerd in foodservice, legal en de huidige negen locaties. We hebben fundering nodig om snel op te kunnen schalen en een eigen hoofdkantoor te openen. De vraag is: doen we dat elf of trekken we gezamenlijk op met en partij die het wiel al heeft uitgevonden?’

Je werkt hard aan de naamsbekendheid en positioneert The Tosti Club als social brand. Moet je niet eerst beginnen om meer verhalen te vertellen?
‘Omdat wij zowel investeren in onze eigen franchise stadslocatiees met minitosti’s in foodservice, ontstaat er merkherkenning. Het product, de kwaliteit en het verhaal worden steeds belangrijker. The Tosti Club heeft een internationale uitstraling en daar hoort het versterken van ons verhaal zeker bij. We vertellen nog niet voldoende dat we duurzaam zijn of dat de korstjes naar de kinderboerderij gaan. En dat wij aanstormende talenten uit de sport zonder geld en opleiding ondersteunen. Onze storytelling kan een stuk scherper. Communiceren wordt steeds belangrijker. We gaan ons verhaal verfilmen. En met het boek “Van Tarwe tot Tosti” willen we de warenkennis delen over alle producten die Nederlands van origine zijn. Natuurlijk verweef ik daar The Tosti Club als rode draad door heen.’