Thijs van Banning over Landmarkt

Landmarkt Amsterdam is weer één vestiging op de Schellingwouderdijk na de verkoop van de stadsmarkt in de stad. Algemeen directeur en aandeelhouder Thijs van Banning is bezig met een nieuwe expansiestrategie die meer past bij de ziel van de versmarkt in het groen en het buiten. Altijd wakend voor de prijsperceptie. ‘We zijn geen prijsvechter. We zitten ver onder Marqt en de speciaalzak, en boven mijn oude werkgever Albert Heijn.’

Landmarkt versmarkt - Thijs van Banning

Landmarkt heeft ook een webwinkel en bezorgt op dezelfde dag in Amsterdam met bakfietsen en hybride auto’s. Een gezond businessmodel?
‘Ik worstel met de investering, volume en geld verdienen. Wij rijden met busjes met 4-6 drops per rit om de variabele kosten per drop omlaag te brengen. Onze gemiddelde kassa aanslag op de webshop is hartstikke hoog. Zodra ik een bepaalde omzetdrempel heb bereikt, ga ik fysieke winkel overslaan in het proces. Eind dit jaar wil ik mijn Magento platform upgraden.’

De klant eist vandaag dag jullie een omnichannel merk zijn.
‘Het is een hoofdpijndossier omdat je veel moet investeren in naamsbekendheid en marketing. Ik denk dat het nodig is en ik geloof dat onze klanten het ook willen. Zeker onze doelgroep, de werkende mensen in de regio Amsterdam met weinig tijd en veel te besteden, bestelt over enkele jaren hun standaard boodschappen via internet. Waarom kom je dan nog naar een winkel? Voor service, beleving of om een lekker hapje te eten. De kas in Schellingwoude is een beleving op zich.’

Dat verklaart de recente uitbreiding van Landmarkt, 8 jaar na de opening.
‘Voordat blurring bestond, deden wij het al met de Proeverij. Het oude restaurant deed slechts 10% van de omzet maar was belangrijk vanwege de sociale functie. We merkten dat we op vrijdag, zaterdag en zondag mensen echt moesten weigeren met slechts 60 couverts. Sinds de heropening half maart hebben we bijna 100 couverts met Aan Tafel bij Landmarkt. Ik hoop dat de omzetverhouding nu naar 15% groeit. Horeca zit inmiddels in ons DNA. We hebben het meest geïnveesteerd in een nieuwe keuken, die €2,5 ton heeft gekost, en een nieuwe bar. Ik heb een visboer, die chef kok is geweest, gevraagd om het restaurant te runnen. Hij heeft een nieuwe kaart ingebracht. Gewoon goed, niet teveel liflafjes.’

Landmarkt is meer volwassen in presentatie en aanbod.
‘We hebben de bakkerij verbouwd met een stuk zelfbediening. Er is een forse uitbreiding in biologische groenten en fruit gedaan. Het restaurant hebben we in het nieuwe gedeelte van 350 m2 geplaatst. We hebben rond de oude keuken een afdeling voor onze ultraverse maaltijden gebouwd. Eenvoudig zonder toevoegingen en bereid in het zicht van de klant. Onze oude winkel in de Van Woustraat neemt ze ook af. Ik ben bezig met een supermarktketen van Superunie in Amsterdam om een Landmarkt maaltijdschap neer te zetten.

In het nieuwe deel staat ook het bier- en wijnschap.
‘Het idee is dat je een lekkere fles wijn ziet staan, vervolgens naar de bar loopt en vraagt om die eerst te proeven. Er staat elke zaterdag een vinoloog bij de wijnkast of wijn. We verkopen daarnaast veel speciaalbieren. Veel klanten zijn via kleine leningen aandeelhouders in micro brewers in Amsterdam. Ze eisten dat ze bij ons op het schap moesten. Nu hebben we de ruimte. Sommige merken lopen niet denderend, maar het is wel hartstikke leuk.’

Landmarkt Amsterdam, versmarkt - Sandenburg concept creation

Wat zijn de plannen voor buiten de kas?
‘Er komt buiten nog 850 m2 bij. We gaan achter op het terrein boerenschuren in Waterlandse stijl bouwen, als de vergunning rond komt. Ze zijn bedoeld als productieruimtes voor startende foodbedrijven, met een grote doorstroom van kleine bedrijfjes die groot worden en verder gaan. Mogelijk vouwen we nog een pannenkoekenrestaurant, waar we werken met meel van de molen. Dan krijg je echt een plek waar alles rond eten samen komt.’

Nog stoute plannen om weer buiten Amsterdam te ondernemen?
‘Hoe leuk zou het zijn om in andere tuincentra Landmarkt vestigingen te bouwen? Met dat plan zijn we nu bezig om te kijken of we op een aantal plekken kunnen landen in tuincentra. Om te beginnen met een shop in shop van 300 m2 waar we streekproducten direct van de boer gaan verkopen. Ik zou het ook leuk vinden om een Landmarkt Café te beginnen, maar dat ligt heel erg aan de locatie. Veel tuincentra missen beleving, en dat is nou precies waar wij goed in zijn.’

Toeval bestaat niet.
‘We hebben toevallig twee aandeelhouders met tuincentra. Ik heb nog geen concept, maar het moet overe the top zijn om het overeind te houden, anders valt het weg in het geweld van 10.000 m2 tuincentrum. Ik hoop dat dit jaar de eerste shop in shop staat in één van de tuincentra van mijn mede-aandeelhouders.’