Haagsche Bluf na 19 jaar weer actueel

De succesvolle herontwikkeling van het unieke winkelgebied Haagsche Bluf in het bruisende centrum van Den Haag, vormt het beste bewijs dat de veelbesproken retailtransitie in Nederlandse binnensteden draait om visie, verblijfskwaliteit en een actuele mix van voorzieningen. De Haagsche Bluf, verscholen achter Dagelijkse Groenmarkt, Vlamingstraat, Venestraat en Nieuwstraat, is een horeca- en winkelgebied vol verrassende architectuurstijlen waar historische materialen uit de hele wereld verwerkt zijn tot één geheel met een binnenplein, buitenterrassen, een oude Franse fontein en prachtige historische panden met replica gevels. Grand Café Haagsche Bluf, met zijn unieke dakterras, en de andere horecagelegenheden maken de Haagsche Bluf compleet.

Totaalconcept
Het besloten winkelcentrum, dat toegankelijk is via vier poorten, had sinds de nieuwbouw door Geste Groep in 2000 op de plek van een oude winkelpassage en bioscoop de laatste jaren te maken met afnemende bezoekersaantallen en het wegtrekken van huurders. Sandenburg is er trots op dat het in 2017 in opdracht van de Haagse vastgoedfamilie Stevers aan de basis heeft gestaan van een noodzakelijke fysieke herontwikkeling met een visietraject, gebieds- en bezoekersanalyse, ontwikkeling van een totaalconcept, het betrekken van de gemeente en het verbinden van vernieuwende ondernemers uit ons netwerk die op zoek waren naar een bijzondere, binnenstedelijke verblijfsplek met een twist.

Herontwikkelinng
Geste Groep heeft daarop besloten om in 2019 het gebied fysiek op de schop te nemen en meerjarige huurovereenkomsten te sluiten met onderscheidende merken en ondernemers. Sinds februari 2020 is het gezellige horeca- en winkelgebied volledig uit de steigers, en is het tijd om de transformatie van de Haagsche Bluf te vieren. Er is nu een eigentijds lifestyle aanbod van retail, foodservice en hospitality gerealiseerd. Het biefstukkenrestaurant Loetje zit altijd vol sinds de opening eind augustus 2019. Het naburige indoor foodmarketconcept Foodhallen Den Haag met 12 inpandige minirestaurants begint vier maanden na de opening steeds bekender te worden onder het Haagse publiek. En het in januari geopende luxe boetiekhotel The Collector van SLOK Hospitality Group kent nu al een bezettingsgraad van bijna 100 procent. Er is ook een huurovereenkomst getekend met & Other Stories voor de twee verdiepingen tellende winkel aan de Venestraat, waar jarenlang Sissy Boy was gevestigd. Op dit moment zijn er nog drie winkelruimtes waar nog geen huurder voor is gevonden. Haagsche Bluf is een schoolvoorbeeld van hoe kleinschalige winkelgebieden in centra actueel blijven en de loop er weer in komt.